Prodaja super živil

V naše napitke, jedi in sladice dodajamo tudi super živila. Ker je precej gostov povpraševalo, kje bi jih lahko dobili, smo se odločili, da jih uvrstimo v našo redno ponudbo.

Kaj so super živila? To so naravna živila z visoko vsebnostjo fitonutrientov oz. rastlinskih sestavin, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje.

Super živila v naši ponudbi so posušena so na soncu, nekatera zmleta v prah z mehanskimi postopki ali pridobljena s postopkom liofilizacije
(z zamrzovanjem iz organskih snovi odstranimo vodo, pri tem pa ohranimo sestavo in strukturo živila).

Rastline, ki jih najdemo v Sloveniji in bi jih lahko smatrali kot super živila so koprive, borovnice, regrat,… V naši ponudbi pa imamo bolj eksotične vrste superživil, kot so alge, kakav, guarana, maca, acai, goji jagode, ječmenova trava, pšenična trava, proteinski prah konoplje, semena konoplje,...

Zaradi visoke vsebnosti vitaminov, mineralov, klorofila, vlaknin in esencialnih maščobnih kislin super živila pripomorejo k boljšemu splošnemu počutju, izboljšani prebavi, preventivno delujejo proti mnogim boleznim, zvišujejo nivo energije, čistijo in razstrupljajo organizem, varujejo pred mnogimi boleznimi,...

Ponudva super živil v našem lokalu

PŠENIČNA TRAVA
Pšenična trava je odličen naraven vir vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov, ki skupaj pripomorejo k urejeni prebavi, odstranitvi toksinov iz telesa in izbljšanju krvne slike. Med drugim pšenična trava spodbuja tvorbo mleka pri nosečih ženskah, deljuje antikarcerogeno, čisti dihalne poti. Po kemijski strukturi je molekula pšenične trave skoraj identična molekuli hemoglobina. Uporaba: vmešajte 3 čajne žličke prahu dnevno v vodo, sadne ali zelenjavne sokove oz. smoothieje, presne zelenjavne juhe, solate.

JEČMENOVA TRAVA
Ječmenova trava je odličen multivitaminski nadomestek, saj vsebuje vse vitamine in minerale, ki jih današnja znanost pozna, telo pa jih zlahka, hitro in učinkovito absorbira. Zaradi velike vsebnosti klorofila deluje čistilno in alkalno (razkisa telo), pomaga pri prebavi in zmanjšuje raven holesterola. Lahko celo razgradi kalcijeve obloge. Je močan stimulator imunskega sistema in antioksidant. Uporaba: vmešajte 1 do 2 čajni žlički prahu dnevno v vodo, sadne ali zelenjavne sokove oz. smoothieje, presne zelenjavne juhe, solate.

SPIRULINA
Spirulina spada med alge. Je ena najstarejših in najbolj hranljivih organizmov na svetu. Zmanjšuje občutek lakote in ohranja pravilen nivo sladkorja v krvi ter tako pomaga pri vzdrževanju normalne telesne teže ter hujšanju. Pomaga pri razstrupljanju organizma, izboljšanju prebave, splošnega počutja, zvišuje imunski sistem in povečuje raven energije v telesu. Bogata z vitamini (B12, beta karoten, železo, kalcij), proteini in klorofilom je odlično dopolnilo k prehrani. Uporaba: vmešajte 1 do 3 čajne žličke (2 do 10 g) spiruline v prahu dnevno v vodo, sadne ali zelenjavne sokove oz. smoothieje, presne zelenjavne juhe, solate.

KLORELA
Klorela je enocelična mikroalga, za katero velja, da je največji vir klorofila. Zelo je cenjena zaradi njenih razstrupljevalnih lastnosti, saj odlično veže strupe – še posebej težke kovine, pomaga graditi visoko število rdečih krvnih celic v našem telesu, krepi imunski sistem, spodbuja rast in obnavlja tkivo, izboljšuje prebavo in črevesne funkcije. Je bogata z beljakovinami in vsebuje vse esencialne aminokisline. Uporaba: vmešajte 1 do 2 čajne žličke (3 do 60 g) klorele v prahu dnevno v vodo, sadne ali zelenjavne sokove oz. smoothieje, presne zelenjavne juhe, solate.

HIMALAJSKA SOL
Uporablja se za rehidracijo, mineralizacijo, razstrupljanje in alkaliziranje telesa, saj vsebuje za človeško telo pomembne minerale. Vsebuje 84 kemijskih elementov, ki jih najdemo tudi v naši krvi in to celo v enakem razmerju. Pomaga pri obnavljanju in vzdrževanju telesne energije in pri vzdrževanju kislinsko bazičnega ravnovesja. Uporaba: za soljenje hrane kot navadna sol, kot kopel, kot tekočina za izpiranje nosnic, za obrazne maske in obloge.

GOJI JAGODE
Goji jagode so eden najbogatejših virov antioksidantov in v sebi skrivajo 18 vrst aminokislin, vključno z vsemi osmimi esencialnimi, ki jih telo samo ne more tvoriti, šest vitaminov, 11 mineralov in 5 nenasičenih maščobnih kislin ter številne druge učinkovine. Krepijo telo po bolezni in med okrevanjem, krepijo imunski sistem, preprečujejo razvoj rakavih obolenj, izboljšujejo vid, zmanjšujejo nivo holesterola v krvi, uravnanjo krvni pritisk, pomagajo pri nespečnosti, razstrupljajo jetra,… Uporaba: priporočeno dnevno količino - 10 g lahko uživamo same, takšne kot so, ali pa jih vmešamo v mueslije, jogurte, iz njih lahko tudi skuhamo čaj. Lahko pa jih zmešamo tudi v smoothieje ali sokove.

OLUŠČENA SEMENA KONOPLJE
Oluščena semena jedilne konoplje so eden nabogatejših virov beljakovin, vsebujejo vse esencialne aminokisline, maščobne kisline (omega 3-6-9) v idealnem razmerju za človeško telo in visok nivo antioksidantov, s katerim ta super prehranski dodatek krepi naš imunski sistem. Učinkovine lahko pomagajo krepiti srce, ugodno vplivajo na kožo, lase in oči. Za razliko od svoje kontroverzne sorodnice marihuane, industrijska konoplja ne vsebuje THC (Tetrahydrocannabinol) in zato tudi nima psihoaktivnih učinkov. Uporaba: 2 do 3 jedilni žlici dnevno vmešamo v kosmiče, mueslije, sadne in zelenjavne solate, zelenjavne omake, sendviče, testenine, riž, v smoothie-je in shake-je.

PROTEINSKI PRAH KONOPLJE
Proteinski prah jedilne konoplje je bogat vir proteinov, esencialnih aminokislin, esencialnih maščobnih kislin ter antioksidantov, zato je visoko cenjen pri športno aktivnih ljudeh. Vsebuje kar 65 odstotkov globulina in 35 odstotkov albumin proteina, kar je več kot katerakoli druga rastlina, in ki se enostavno absorbira v telo. Ta prehranski dodatek pomaga tudi pri hujšanju in oblikovanju mišičevja. Vsebuje optimalne količine omega-3 in omega-6 osnovnih maščobnih kislin in visok odstotek antioksidantov kot so klorofil, tokoferoli in tokotrierioli. Ne vsebuje opijatov (THC), poleg naštetega pa vsebuje še magnezij, kalij, žveplo, fitosterole, askorbinsko kislino, beta karotene, kalcij, vlaknine, histidin, železo, fosfor, riboflavine, niacin, tiamin in veliko hranilnih snovi, ki pripomorejo k zmanjševanju poseganja po škodljivih sladkih proizvodih. Primeren je tudi za ljudi, ki so občutljivi na gluten ali sojo. Uporaba: Vmešajte 2 žlici dnevno (ali 3 žlice 3 x dnevno za športno bolj aktivne) v smoothie-je, shake-je, mleko, sokove, omake ali solate. Za optimalni izkoristek hranil naj športniki zaužijejo prah 30 minut pred treningom in še enkrat 30 minut po končanem treningu.

KONOPLJINO OLJE
Konopljino olje vsebuje idealno (3:1) razmerje Omega 6 in 3 esencialnih maščobnih kislin, ki so potrebne za naše zdravje. Vsebuje tudi »super maščobo« GLA (večkrat nenasičena gama-linolenska maščobna kislina), ki pomaga ohranjati hormonsko ravnovesje in lahko blaži kronične kožne bolezni kot so ekcemi, luskavica, nevrodermitis in akne. Lahko pomaga znižati krvni pritisk in raven holesterola v krvi. Je odličen vir vitamina E (100-150mg/100g) in ima najvišjo vsebnost mnogonenasičenih maščobnih kislin med rastlinskimi olji. Ne vsebuje opijatov (THC). Uporaba: Da zadostite dnevnemu vnosu maščobnih kislin, vmešajte 2 jedilni žlici v sok ali smoothie, ga dodajte solatam, testeninam, krompirju - kamorkoli želite! Lahko ga uživate tako oralno kot za zunanjo uporabo (nanesete ga na kožo).

VANILIJA
Vanilija je edina užitna rastlina iz družine orhidej. Je dober vir antioksidantov, fitohranil, vlaknin ter nekaterih vitaminov in mineralov. Uporaba: Vanilijo lahko uporabimo v prehrani, negovalnih izdelkih in aromaterapiji. Polovico žličke vanilije v prahu lahko vmešate praktično povsod – v sokove, smoothie-je, mleko iz oreščkov, sadno solato, kosmiče, jogurte, doma narejeno čokolado, presne ali pečene piškote, presno ali običajno pecivo za popestritev vonja in okusa. Prah lahko vmešate tudi v doma pripravljene izdelke za nego kože in telesa, v različna eterična in masažna olja.

GORČIČNO OLJE
Gorčično olje vsebuje velik delež zdravih maščob, kvalitetnih beljakovin, ogljikove hidrate, številne vitamine (beta karoten, vitamin E, vitamine B kompleksa, vitamin C in minerale (selen, cink, fosfor, magnezij, železo, kalcij). Znižuje raven slabega holesterola in zvišuje raven dobrega holesterola, pomaga pri hujšanju ter pri prečiščevanju telesa, odpravlja toksine iz telesa, ima antibakterijske in protivnetne lastnosti, pomaga pri glivičnih okužbah, širi krvne žile, spodbuja delovanje krvnega obtoka, zavira poapnenje žil, pomaga preprečevati rakasta obolenja, zdravi prhljaj, spodbuja prebavo, zdravi prhljaj in stimulira rast las, znižuje telesno temperaturo. Uporaba: v kulinariki (za solate, odlično se poda k mesu, zelenjavi in krompirju), za masažo, za nego kože in las.

MACA
Čudežna korenina iz Južne Amerike, ki uspeva v Peruju na nadmorski višini več kot 4.400 m. Bogata je z minerali kot so kalcij, magnezij, natrij, kalij, železo, cink, fosfor ter vitamini kot so B1, B2, B12, C in E, vsebije tudi riboflavin, tiamin, askorbinsko kislino in osnovne maščobne kisline. Maca dokazano povečuje plodnost, deluje kot afrodiziak, telesu dovaja energijo, uravnava hormonska ravnovesja v telesu, blaži menstrualne simptome, v obdobju menopavze zmanjšuje hormonske motnje, izboljšuje spomnin, povečuje odpornost, pospešuje ceplenje ran, zdravi slabokrvnost, deluje kot antioksidant, zmanjšuje tveganje za nastanek rakavih tkiv in razvoj bolezni srca in ožilja, vpliva na povečanje mišične mase… Uporaba: 1 do 3 g (približno 1 čajna žlička) prahu dnevno dodajte v mueslije, sadne ali zelenjavne solate, lahko pa ga dodate v vodo, jogurt, sokove, smoothieje ali pa ga uporabite pri pripravi presnih oz. domačih jedi.

KAKAV V PRAHU
Pridobljen iz hladnega stiskanja kakavovih zrnc in nežnega mletja ima 400 odstotkov več antioksidantov kot standardni kakav ali katerakoli druga rastlina. Ima visoko vsebnost kalija, kalcija, natrija ter antioksidantov. Vsebuje 300 različnih sestavin, ki vplivajo na dvig razpoloženja (»hormoni sreče«), kot so: serotonin, triptofan, anandamid, dopamin, feniletilamin ter arganin, magnezij. Poleg deluje kot afrodizijak, pomaga pri relaksaciji, kot pomoč pri uspavanju. Zaradi vsebnosti magnezija znižuje krvni tlak, antioksidanti pa vežejo proste radikale iz telesa. Uporaba: ni določenega priporočljivega dnevnega odmerka, lahko ga uporabljamo v poljubnih količinah. Uporaben je pri pripravi različnih shake-ov, smoothie-jev, prelivov, slaščic, čokolade.

ZDROBLJENA KAKAVOVA ZRNA
Vsebuje iste lastnosti kot kakav v prahu. Uporaba: ni določenega priporočljivega dnevnega odmerka, lahko ga uporabljamo v poljubnih količinah. Kakavova zrna imajo rahlo grenak okus, zato so odlična v kombinaciji s sladkim ali suhim sadjem, z oreščki ali semeni. Lahko jih dodamo v kosmiče, jogurte, smoothie-je, sadne kupe, sladice.

CELA KAKAVOVA ZRNA
Vsebuje iste lastnosti kot kakav v prahu. Uporaba: ni določenega priporočljivega dnevnega odmerka, lahko ga uporabljamo v poljubnih količinah. Kakavova zrna imajo rahlo grenak okus, zato so odlična v kombinaciji s sladkim ali suhim sadjem, z oreščki ali semeni. Lahko jih dodamo v kosmiče, jogurte, smoothie-je, sadne kupe, sladice.

KAKAVOVO MASLO
Ima nežen vonj in okus po čokoladi. Ker je kakavovo maslo stoodstotna maščoba, iztisnjena iz kakavovih zrn, ne vsebuje sladkorja in beljakovin. Vsebuje mineral kalij in vitamin E v obliki toko-ferola ter visoko vsebnost različnih sestavin, ki vplivajo na dvig razpoloženja (»hormoni sreče«). Uporaba: Za uporabo v kulinariki običajno uporabljamo stopljenega, ki ga dodajamo v čokoladne napitke, smoothie-je, sladice, sladolede in kot osnovo za izdelavo čokolade. Druga možnost uporabe kakavovega masla je za nego telesa, pogosto se uporablja kot sestavina v pripravkih za nego kože (mila, losjoni, kreme), lahko ga nanesete na telo kot vlažilno kremo, masažno olje, za porjavitev, itd. Ker je bogato z antioksidanti (predvsem vitaminom E), je izjemno hranljivo za kožo, le-to pa delno ščiti tudi pred vplivi sončnih žarkov. Mazanje s kakavovim maslom v sončnih dneh spodbudi proces samoporjavitve in prispeva k zagorelemu tonu polti.

CHIA SEMENA
Chia semena so najbogatejši vir rastlinskih omega -3 maščobnih kislin od zdaj znanih rastlin na svetu, izredno bogata z beljakovinami in vlakninami. Vsebujejo dvakrat več beljakovin od katerikoli drugih semen ali žit, dvakrat toliko kalija kot banane, trikrat več antioksidantov kot jagodičevje, petkrat več kalcija kot mleko in trikrat več železa kot špinača. Vsebujejo tudi veliko drugih mineralov in vitaminov. Imajo močno hidrofilno sporobnost. Znane so številne zdravilne lastnosti chia semen, saj uravnavajo krvni sladkor, pomagajo pri hujšanju (zaradi svoje hidrofilne lastnosti dajejo občutek sitosti), lajšajo menstrualne težave, znižujejo visok krvni tlak, dvigujejo imunski sistem. Odlična pa so tudi za športnike za regeneracijo mišic po napornih treningih, za povečanje vzdržljivosti in povečanje mišične mase. Uporaba: vmešajte chia semena v kosmiče, jogurte, smoothie-je, solate. Uporabimo jih lahko tudi kot želirno sredstvo, za pripravo brezglutenskega kruha, presnega pudinga, presnih sladic. Ena žlica semen nadomesti eno jajce pri peki peciva. Ne vsebujejo glutena.

GUARANA
Guarana vsebuje guaranin, ki je skoraj identičen kofeinu, le da se veliko počasneje absorbira v krvni obtok in ima zato daljši, bolj enakomeren in bolj prijeten občutek. Gurana zvišuje nivo energije in fizične vzdržljivosti, nas ohranja budne, izboljšuje spomin, čisti krvni obtok, vzpodbuja metabolizem, deluje kot antioksidant, lahko poveča spolno slo, pomaga pri prebavnih motnjah in pri odpravljanju migrene Največja razlika med guaraninom in kofeinom v kavi je v tem, da guaranin v naš krvni obtok prehaja veliko počasneje, posledica česar je bolj enakomerno in dolgotrajno delovanje. Uporaba: 1/3 čajne žličke (1 gram) vmešamo v sok, vodo, smoothie. Učinkuje kot dve skodelici kave.

BIO VEGANSKA ČOKOLADA
Brez mleka, glutena, soje, rafiniranega sladkorja. Brez umetnih dodatkov, barvil, pesticidov in sestavin živalskega izvora (ali sestavin, testiranih na živalih). Sestavine so 100 % biološke.

ACAI
Acai jagode v prahu so bogate s kalijem, bakrom, magnezijem, vitamini B-skupine, vitamini C, A, D in E, vlakninami, omega 3 maščobnimi kislinami, fitosteroli, zdravimi nenasičenimi maščobami in vsebujejo visok nivo antioksidantov. Zvišujejo nivo energije, izbljšujejo presnovo, krepijo imunski sistem, vzdržujejo normalen krvni tlak. Pomagajo k zdravim lasem, očem, koži ter pri nespečnosti. ugodno vplivajo na različna oboljenja, med katerimi so osteoporoza, revmatoidni artritis, mnoge vrste raka, najrazličnjša vnetja, alergije in multipla skleroza. Uporaba: 1 do 2 čajni žlički dnevno vmešajte v sok smoothie ali sadno solato.

KOKOSOVO OLJE
Hladno stiskano deviško kokosovo olje vsebuje pomembne nasičene maščobe, ki telesu zagotavljajo odličen vir energije. Olje vsebuje velik delež lavrinske maščobne kisline, ki je tudi glavna sestavina materinega mleka in ima protivirusne in protibakterijske lastnosti. Uporaba: kot dodatek sladicam, smoothie-jem, namazom in omakam, tudi za peko, cvrtje ali kuhanje, saj je olje zelo stabilno pri visokih temperaturah. Odličen je tudi kot krema za kožo, ker jo vlaži in deluje protivnetno.

AGAVIN SIRUP
Je odlična zamenjava za navadni sladkor. Kot sladilo je primeren tudi za diabetike in tiste, ki se izogibajo živilom z visokim glikemičnim indeksom. Ima visok odstotek fruktoze (70-77%)in nizek GI (17), tako da se v kri absorbira počasneje kot sladkor in ne povzroči hitrega dviga inzulina. Vsebuje za tretjino manj ogljikovih hidratov in kalorij v primerjavi z belim sladkorjem. Vsebuje tudi do 5% inulina – prebiotika, ki pripomore k boljši presnovi s stimulacijo črevesne flore. Uporaba: 1 čajna žlička agavinega sirupa se po jakosti sladkobe lahko primerja z 1 čajno žličko sladkorja. Za slajenje namesto navadnega sladkorja v kosmičih, jogurtih, smoothie-jih, čajih, sadnih solatah, pecivih, sladoledih,…

Nazaj