Kaj je presna (živa) prehrana

Presna hrana je živa hrana, hrana, ki ima v sebi energijo in encime za življenje. To so surovo sadje, zelenjava, semena in oreščki v svoji izvorni, naravni obliki. Med presno hrano prištevamo tudi kalčke, divje rastline, sveže začimbe, super živila, morske rastline, fermentirana živila in suho sadje. Presna je tista hrana, ki ni bila toplotno obdelana na več kot 48°C. To je namreč pogoj, da so v hrani še ohranjeni encimi.

Sicer obstajajo teorije različnih avtorjev, do kdaj neka hrana še velja za presno. Po Walkerju je meja 48°C, nad to mejo postanejo encimi počasni, pri 54°C pa so encimi uničeni.

Če toplotno obdelano seme še vzklije, je le to še presno, to pomeni, da je v njem še življenje, da so še ohranjeni encimi. Encimi pa so tiste snovi, ki omogočijo telesu, da je prehranjeno in živo. Nahajajo se v semenih, v kalčkih in v surovih rastlinah. Torej je presna hrana živa hrana, hrana v kateri je življenje. Ključ učinkovite prehrane našega telesa je življenje, ki je v naši hrani in tiste neotipljive sestavine, ki so znane kot encimi in jih je v nepredelanih rastlinah v izobilju. Encimi se sicer nahajajo tudi v našem telesu, izločajo jih prebavila. Encimi omogočajo presnavljanje hrane, da telo lahko vsrka njena hranila.

DELITEV ŽIVIL

ŽIVOTVORNA – porajajo življenje: semena, oreščki, kalčki poganjki.

ŽIVODEJNA – spodbujajo življenje: surovo sadje in zelenjava. Živa hrana z encimi.

ŽIVOSTATIČNA – upočasnjujejo življenje, zagotavljajo minimalno delovanje celic, pospešujejo staranje – kuhana hrana, meso, mlečni izdelki.

ŽIVOMORNA – uničujejo življenje, organizem zakisajo, tako da telo potrebuje elemente za nevtralizacijo in jih srka iz zob in kosti – sladkor, sol, moka, škrob, kava, alkohol, kemični dodatki, predelana hrana.

Torej po zgornji delitvi živil presna hrana spada med životvorna in živodejna živila. Že imeni sta dovolj zgovorni, tako da dodatnega komentarja niti ne potrebujeta.

Nazaj