Kako jo pripravimo

Presna hrana je rastlinska hrana, ki ni bila obdelana na več kot 48°C temperature, če jo meljemo, miksamo, mariniramo, namakamo ali sušimo.

Najbolj enostavno in tudi najbolje za našo prebavo je, da enostavno pojemo sadež, zelenjavo ali prgišče oreščkov. Seveda samo eno stvar naenkrat. Kar se presnove tiče, so za naše telo najboljši monoobroki, torej samo eno živilo v enem obroku.

Velikokrat mi kdo reče, da nima časa za pripravo presne hrane in če bi mu kdo pripravljal tako okusno hrano, kot jo imamo v našem lokalu, bi se takoj prehranjeval presno. Vendar bistvo presnega prehranjevanja ni v mešanju čim več različnih presnih sestavin med sabo in ukvarjanje s pripravo zapletenih presnih receptov. To je za občasno popestritev svojega presnega jedilnika. Tudi pri presnih jedeh velja načelo, da bolj enostavno pomeni dobro za naše telo.

Za pripravo presne hrane in presnih pijač potrebujemo nekaj osnovnih pripomočkov, s katerimi režemo, meljemo, sekljamo, miksamo in sušimo ali dehidriramo.

 1. Kvaliteten nož

  Zelo priporočam keramični nož. Prednost pred kovinskim nožem je v tem, da je izredno oster, lahek in ne pušča kovinskih ionov na hrani in ne rjavi. Izdelan je iz zdravju prijaznega materiala - iz cirkonijevega oksida. Vendar moramo biti pazljivi, da nam ne pade na tla, ker se lahko okruši ali razbije.

 2. Blender (mešalnik):

  To je glede na pomembnost nekakšna »pečica« presne kuhinje, saj lahko blender uporabimo za:

  • pripravo sadnih in zelenih smoothiejev,
  • mletje semen in oreščkov,
  • sekljanje sadja in zelenjave,
  • izdelavo presnega mleka iz oreščkov,
  • pripravo gladke mase z odlično konsistenco za presno torto,
  • pripravo presnih namazov in omak,
  • izdelavo kremnih sladoledov,
  • pripravo presnih juh,
  • drobljenje ledu.

  Investicija v kvaliteten, močan profesionalni blender je sicer malo višja. Vendar, če se odločimo za njegovo vsakodnevno uporabo pri pripravi presnih jedi in pijač, se nam vložek dolgoročno obrestuje. Tak blender ima dolgo življenjsko dobo, pri pripravi presnih jedi pa nam omogoča boljše rezultate.

  Zakaj miksati zeleno listnato zelenjavo? Prednost zelenih kašastih sokov oz. smoothijev v primerjavi z običajnim uživanjem zelenja je v tem, da z mešalnikom razbijemo trdo celulozno ovojnico in tako telo lažje vsrka hranilne snovi, ki so v listih. Zelenje ima ogromno vlaknin, ki kot metla očistijo naše črevesje in posrkajo toksine v telesu. Velika prednost zelenja je tudi klorofil, zato so zeleni kašasti sokovi utekočinjena sončna svetloba, ki zdravi. Zeleni listi so edina živa stvar na tem planetu, ki lahko sončno svetlobo transformirajo v sladkor, torej energijo.

 3. Sokovnik:

  Tudi nakup sokovnika je dolgoročna investicija, saj se nam nakup kvalitetnega in malo dražjega sokovnika dolgoročno izplača. Na tržišču je obstajajo centrifugalni in pa polžasti sokovniki na hladno stiskanje. Razlika med enim in drugim je v tem, da se v centrifugalnem sokovniku sok pregreva in oksidira, kar se pozna pri izgubi vitaminov, mineralov in encimov. Medtem, ko t.i. polžasti sokovnik na hladno stiskanje sok stisne počasi in bolj temeljito, brez pregrevanja in oksidiranja, izkoristek je veliko večji kot pri centrifugalnem sokovniku, sok pa je mnogo bolj kvaliteten, saj so v njem ohranjeni vsi vitamini, minerali in encimi.

  Prednost polžastega sokovnika je tudi v tem, da v njem z lahkoto sočimo zeleno listnato zelenjavo, pri tem pa je izkoristek zelo velik. V njem pa lahko pripravimo tudi presni sladoled. Če za sočenje uporabite sadje in zelenjavo, ki ni ekološka, bo tak sok vseeno brez pesticidov, saj se le ti vežejo na vlaknine, ki jih sokovnik izloči.

  Pri nakupu polžastega sokovnika se je pametno informirati o možnosti enostavnega čiščenja, saj je škoda, da vas dolgo in zapleteno čiščenje sokovnika odvrne od vsakodnevne priprave sokov.

  Razlika med sokom, pripravljenim v blenderju in v sokovniku je v tem, da so v blenderju prisotne vlaknine in je sok bolj gost, v sokovniku pa se vlaknine izločijo in dobimo bister sok.

 4. Kalilnik:

  Priporočljivo je, da kalilnik postane del vaše presne kuhinje, saj kalčki niso le okusni, ampak tudi izredno zdravi. Vsebujejo veliko porcijo encimov, klorofila, vitaminov, mineralov, esencialnih aminokislin, omega 3 maščobnih kislin. Blagodejno vplivajo na porast energije, imajo alkalen učinek na telo, vplivajo na urejeno prebavo, čistijo in izboljšujejo kri in nas ščitijo pred mnogimi boleznimi. Skratka, razlogov za nabavo kalilnika je res veliko. Sicer pa si kot kalilnik lahko omislite kozarec za vlaganje ali kakšen drug predmet domače izdelave.

 5. Dehidrator (sušilnik sadja in zelenjave)

  To je naprava, s katerim sušimo - dehidriramo sadje, zelenjavo, semena, presne krekerje, presne piškotke, podlago za tarte, presno testo za tortiljo,... Priporočam nakup dehidratorja, v katerem lahko reguliramo temperaturo, tako da bo sušena hrana res tudi presna. Pogoj za to je, da temperaturo nastavimo na največ 48°C. Tako bodo v dehidrirani hrani še vedno ohranjeni encimi, vitamini in druge hranilne snovi. Če dehidratorja nimamo, imamo dve možnosti: lahko poskusimo s priprto pečico, pri kateri temperaturo nastavimo na 50°C; poleti pa lahko poskusimo tudi s sušenjem na soncu.

 6. Kuhinjski mešalnik (multipraktik)

  Uporabljamo ga pri receptih, pri katerih morajo biti sadje, zelenjava, semena in oreščki drobno nasekljani. V njem lahko tudi pripravimo podlago ali »testo« za presne torte, presne krekerje,…

 7. Rezalnik (mandolina)

  Uporabljamo ga, ko želimo sadje in zelenjavo narezati na zelo tanke rezine. Uporaben pa je tudi pri dekoraciji.

 8. Spiralni rezalnik

  Z njegovo pomočjo lahko lepo dekoriramo presne jedi, pripravimo presne špagete in rezance iz kumar, bučk, korenčka …

Nazaj