Moj nasvet

Droben trik, kako ravnamo, ko se »pregrešimo« s težko, kuhano hrano:

Po jedi spijmo 1 jedilno žlico jabolčnega kisa v kozarcu vode ali limonin sok. Tako se bomo izognili raznim prebavnim motnjam (napenjanje).

Ta nasvet mi je zaupal prijatelj, ki se presno prehranjuje že skoraj 20 let in pravi, da preverjeno deluje. Vendar to še ne pomeni, da lahko stalno grešite.

Če se zgodi, da se kdaj pregrešimo, pri tem upoštevajmo pravilno kombinacijo hrane, tako ne preobremenjujemo telesa. Če jeste čevapčiče, pojejte kot prilogo samo zelenjavo, brez kruha, piva, vode, coca cole … Pri jedi ne pijmo, ker s tem razredčimo prebavne encime v želodcu in na ta način bo naša prebava nepopolna. Obrok jejmo čim bolj umirjeno, počasi in ga dobro prežvečimo, do utekočinjenja hrane v ustih. Tako ne bomo imeli problemov s prebavo. Če imamo pri jedi občutek, da smo siti, z obrokom takoj prekinimo. Telo nam bo hvaležno.

Pred jedjo, ko čakamo na hrano, npr. na čevapčiče ali na pizzo, popijmo večjo količino vode, tako nam bo hrana »padla« na želodec veliko manj težko.

Ko se pregrešimo, lahko opazimo povečan neprijeten vonj znojenja pod pazduho in kiselkast vonj urina ter neredno odvajanje blata, dokler ne uporabimo klistir.

Pomembno pa je, da ko se pregrešite, pri tem ne vztrajate še naprej, v smislu, da je itak vse izgubljeno. Ne obremenjujte in ne obtožujte se, zopet stopite nazaj na pot presne prehrane in pri tem vztrajajte, tako kot ste si zastavili.

Nazaj